Tips over omgaan met je gedachten


omgaan met gedachten

Je hebt 101 gedachtes in je hoofd die constant voorbijkomen of die aandacht van je vragen.

En hoe kun je daar nee tegen zeggen? Of hoe ga je daarmee om?


Tegen gedachtes kun je geen nee zeggen, want die komen en die gaan. Zit je tegen al die gedachtes aan te bemoeien. Je gaat met gedachtes aan de haal, maar gedachtes komen en ze gaan.

Jouw eigen gedachtes, die kunnen het ook behoorlijk lastig voor je maken. Je kunt ook je brein zelf afleiden van die gedachtes. Dus dat je bijvoorbeeld een timer zet dan kun je focusuren instellen. Ik heb ook een bepaalde app op mijn telefoon. Ik weet niet of je die kent: Forest.


Dan geef je eigenlijk je brein een andere opdracht dan naar je gedachten te luisteren.


Er is ook de pommodoro techniek. Dan zet je een timer op een bepaalde hoeveelheid tijd. Ik geloof dat 25 minuten aanhouden en dan vijf minuten pauze, de standaard is.

Maar je geeft je brein weer de opdracht om gefocust te zijn op de taak die je moet doen. En het handige is dat al het piekeren dan even uitgesteld wordt.

Want gedachtes.... Als je daarmee in gevecht gaat, wordt het alleen maar erger. Want waar je aandacht aan geeft, wordt groter.

Vaak ben je niet eens bewust van de hoeveelheid gedachtes die voorbij voorbijkomen.

Ik leer in mijn cursussen hoe je brein werkt, aan de hand van de positieve psychologie. En dat betekent dat als je heel goed snapt hoe je brein werkt, dat je meewerkt met je brein. Als je blijft malen over je to-do lijstjes, gaat dat ten koste van je focus.


Wat je ook kunt doen is een Minddump.


Ik doe dat meestal op de vrijdagmiddag. Dan schrijf alles op wat ik nog moet doen. Dan is uit mijn hoofd en is het op papier. Dat is heel overzichtelijk

Ik zet dan ook een timer op. Ik blijf inderdaad gewoon schrijven tot ik niks meer weet wat ik kan doen.


Focus is ook: wat vind ik nou belangrijk? 


Maar als iets in je hoofd blijft ma?en, dan is het gewoon heel lastig om daar prioriteit aan te stellen. Dus als je dat op papier zet, dan wordt er ook nog visueel voor je. Dan begrijpt het brein het makkelijker.

Een focus-uur is 1 uur een bepaalde taak doen. Dan kan je jouw aandacht op 1 ding richten. En altijd afvragen van wat heeft prioriteit?


Wat ik mensen ook altijd leer is dat mijmeren of gewoon eens even niks doen ook heel belangrijk is. 


Je hoeft niet altijd aan te staan. Na het focus-uur of minddump plan je even pauze in.

In deze tijd staan we vaak cnstant 'aan'.

Sommigen denken: ik neem pauze en dan ga ik lekker op social media of mijn mail checken. Maar dat is eigenlijk werk. Dat is helemaal geen pauze. Daar laadt je brein helemaal niet van op.

Als jij bijvoorbeeld even naar buiten kan gaan of even van een wandelingetje kan maken, dan ben je even heel ergens anders mee bezig.


Er is natuurlijk een hele nieuwe mooie uitdrukking: in het nu zijn.


Het is even je verstand op nul zetten en dan kijken wat er allemaal in je opkomt De meest goeie ideeën komen niet als ik heel hard bezig ben, maar die komen als ik de keuken aan het opruimen ben. Of aan het wandelen ben.

Of als ik als ik in mijn bed lig, bij wijze van spreken..

Soms is het ook erg goed om even niet gefocust te zijn, want dan kan het brein lekker tot rust komen.


Tags


Ook interessant

Snelle tips om tot rust te komen

Snelle tips om tot rust te komen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>